Парламентът гласува вот на недоверие на правителството

Видео: RUPTLY

 

Молдовският парламент гласува вот на недоверие на проевропейското правителство на премиера Валериу Стрелец.  Предложението бе подкрепено от 65 депутати от 101-членния парламент.

 

Вотът на недоверие бе иницииран от две проруски опозиционни партии - социалистите и комунистите, които имат общо 45 депутати. Вотът  бе подкрепен и от едната от трите партии от управляващата проевропейска коалиция - демократите. Останалите две - либералдемократите и либералите - се въздържаха при гласуването.

 

Управляващата коалиция се разцепи след свалянето на депутатския имунитет на бившия премиер Влад Филат, лидер на либералдемократите. Той е заподозрян в корупция и участие в присвояването на крупна сума от банковата система на страната, напомня БТА.

 

Вотът на недоверие бе гласуван на фона на антиправителствените протести, които разтърсват столицата Кишинев вече два месеца. Хиляди хора обградиха и в четвъртък сградата на парламента и поискаха оставките на президента Николае Тимофти и правителството и свикването на предсрочни избори.