Петър Диков заема поста от 2006 година

 

От управлението на София се оттегля главният архитект на града Петър Диков. Като единствен мотив той посочи десетте години работа на поста, които според него били достатъчни. 
 

Молбата на Диков вече е депозирана в кабинета на кмета Йорданка Фандъкова.  „Десет години са ужасно много време и за мен и за гражданите, видимо съм им омръзнал на всички и е крайно време да има нови лица”, заяви той.

 

Сред гражданите, на които Петър Диков е омръзнал е и сдружението „Спаси София”, които от вече шест години критикуват работата му.  „Това е една много добра новина за София, една много добра новина за всички софиянци, десет години стигат за управление без концепция”, коментира Гергин Борисов, член на сдружението.

 

Диков изброи успехите си за последните десет години, сред тях постави ремонта на булевард „Витоша”, ремонта на Женския пазар, на Лъвов мост, разкопките  при Ларгото и слагането на ред в рекламните билбордове в града.  „Най-хубаво е човек да се откаже, когато е удовлетворен от това, което е направил”, подчерта Диков.

 

Сред неуспехите си Диков нарежда липсата на подземни паркинги в столицата и и останалото само на проект разширение на бул. „Тодор Каблешков”. Според  „Спаси София” той е виновен и за "изключително много провалени и подменени архитектурни конкурси".

 

За да няма повече неуспехи, Диков обмисля тотална смяна на попрището. „Ще се занимавам с проектиране, не в София, много вероятно е да не е и в България, ще се занимавам с преподавателска дейност и една такава малко по-екзотична идея, може да се занимавам и с журналистика”, съобщи той.