Вижте гледните точки на бизнеса и работещите в последния работен ден на годината

 

 

Колко ефективна може да бъде работата в последния работен ден на годината? Зависи от професията. 

 

„Когато другите почиват, на нас ни се налага да работим”, обяснява счетоводителката Румяна Ранджева.

 

„Решението да работя между празниците е мое”, заявява Вилян Димитров, старши търговски анализатор. 

 

Двамата работят в една и съща компания. Румяна Ранджева е счетоводител, а Вилян Димитров е търговски анализатор. Казват, че декември е доста натоварен откъм ангажименти. И докато единият може да занесе лаптопа си вкъщи и да свърши работата оттам, другият няма как да стори това. При бизнеса решението дали ще се работи между празниците зависи изцяло от мениджмънта. 

 

„Нормално е да работим по празниците. Причините са няколко. Най-нормалната е финансовата част. Не пропускаме възможността, дори с намаление клиенти, да попълним бюджета”, заявява Преслав Максимов, собственик на кетъринг компания. 

 

Икономистите са категорични, че търговците, ангажирани със сферата на услугите, печелят по празници.  


    
„Икономически е доказано, че когато човек е свободен и не е на работа, харчи повече, отколкото когато е на работа”, коментира икономистът Банчо Банов.

 

Оборот в последния работен ден на годината ще направят бензиностанциите, превозвачите, търговските обекти, заведенията за хранене, кината. Губещи обаче може да се окажат предприятията, които не са разчели правилно баланса между харчовете и печалбите.  

 

„Този, който ще загуби, например, това ще бъде „Столичната компания за градски транспорт”. Защото днес ще превози 200 хил. души, а тя ще работи като за 400 хил. души”, изчислява още Банчо Банов. 

 

Като изключим предприятията с 24-часов производствен режим, на 30-ти декември всеки шеф с добро име обещава да пусне работниците си по-рано.  

 

Повече гледайте във видеото!