Празничен камбанен звън огласи района около катедралата

 

На 2 януари българската църква почита Серафим Саровски. Мощите на светеца досега бяха съхранявани в Руската църква. Вярванията са, че  молитвите към светеца и мястото, където е

Още по темата

погребан, са неизчерпаем източник на чудеса.

 

С литийно шествие, гвардейци, духова музика тази сутрин частица от мощите на Свети Серафим беше пренесена в  „Св. Александър Невски”, а празничен камбанен звън огласи района около катедралата. Патриарх Неофит  посрещна мощите и ги получи символично от ръцете на представителя на Руската православна църква в България. архимандрит Филип. Много християни получиха като подарък иконки на Св. Серафим Саровски.

 

Преподобният Серафим Саровски (Прохор) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на свети Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: „Радост моя!”. Св. Серафим починал на 15 януари 1833 г.

 

Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г. На тържествата по неговото канонизиране тогава присъствали около 300 000 вярващи, между които и император Николай II със своето семейство. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина, не си тръгвал без да е получил благодатна помощ.

 

Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна. Затова по време на мирното си посещение в Русия през 2014 г. патриарх Неофит отправя към Русия патриарх Кирил молба да бъде дарена на Българската православна.