Причина е поевтиняването на суровия петрол

 

По-евтини горива и през тази година. Поне до края на 2016-а шофьорите ще зареждат бензин и дизел на цените, каквито са в момента, прогнозират експерти. Само за няколко седмици

Още по темата

заради поевтиняването на суровия петрол – цените на най-масовите горива паднаха под 2 лева. Ще ни струва ли по-евтино прибирането след празниците?

 

Всяка стотинка надолу на колонката е отгоре в семейния бюджет. От няколко седмици Иван Георгиев усеща разликата при всяко зареждане. 

 

Сега обаче сметка не си прави. Разходите за гориво не е променил, но пътува много повече, отколкото по същото време преди година. С парите, с които преди година Иван е зареждал, сега пълни почти половин резервоар отгоре. Затова и прибирането му след празниците ще му излезе по-евтино.

 

"Със сигурност ще бъде по-евтино от миналата година", коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

 

Но не и за пристигащите след празниците на столичната автогара. Въпреки че дизелът също поевтиня, цените на билетите остават непроменени. Защото докато горивата вървят надолу, другите разходи за превозвачите – вървят нагоре.

 

След рязкото поевтиняване на суровия петрол разликата вече се усеща и на колонките у нас.

 

"Ако суровият петрол и трендът за поевтиняването му продължава надолу – със сигурност ще видим това и при цените на нашите бензиноколонки", пояснява Бенчев.

 

През второто тримесечие на годината експертите очакват допълнителни количества суров петрол да залеят пазара с включването на Иран в играта. Затова и лоши новини за шофьорите не се очакват поне до края на 2016-а.

 

Според експерти възможно е леко поскъпване да има само в началото на лятото, когато хиляди хора отново ще тръгнат на път и търсенето ще се повиши.