Според историците именно тук е създадена кирилицата

 

Уникален манастир край Варна, датиран от Златния век на България, ще бъде превърнат в културен и образователен център. Инициативата е на Варненска и Великопреславска митрополия и Община Варна.

Още по темата

 

Целият християнският комплекс в местността Пчелина край Варна е бил изграден с една единствена цел-преписване на книгите на кирилица. Доказателство за това са манастирът и огромният скрипториум, където е кипяла просветителска дейност.

 

Манастирът „Света Богородица“ се разпростира на територия близо около половин декар. През девети век, когато е бил построен това е бил най-големият манастир в Европа.“


Според историците именно тук се е родила кирилицата, а това е първото място, където учениците на Кирил и Методий - Климент, Наум и Ангеларий започват своята просветителска дейност.


Монументалната архитектура и намерените тук оловни печати на княз Борис и цар Петър, подсказват, че комплексът е бил покровителстван от българските владетели.


По първоначални изчисления възстановяването на християнския комплекс ще струва около 4 милиона лева. Общинската администрация ще търси финансиране по европейски проекти.


Репортер: Нивелина Няголова