Първият щат, който гласува на предварителните избори, е Айова

 

Стартира дългият изборен маратон в САЩ. Само след няколко часа жителите на щата Айова ще станат първите, които ще гласуват на предварителните избори за президент. 

Още по темата


Цели девет месеца преди датата на същинския вот, който трябва да излъчи следващия американски държавен глава, двете основни партии започват т.нар. предварителни избори. Те трябва да определят претендентите на демократи и на републиканци за Белия дом.


Изборният процес в Айова прилича повече на агитация в квартала, отколкото на класическо гласуване.


Един сериал – „Добрата съпруга”, пресъздава буквално гласуването в Айова. Републиканците слушат речи и след това пишат на лист кой е техният фаворит. А демократите си правят партийни събрания и се разделят на групички според кандидата, когото харесват. Ако някой от кандидатите събере по-малко от 15% от гласовете на присъстващите, те трябва да си изберат друг кандидат или да си тръгнат.


И това става пред всички и с открита агитация. Ето защо в Айова кандидатите ходят лично да се срещнат с всеки избирател във всяка една от 99-те общини.


От Айова не зависи изборът на президента. Не е задължително дори да избере и крайния номиниран на партията. Но Айова показва неочаквани възможности или слабости в кампаниите на кандидатите.


След месеци на активна кампания и десетки милиони за реклама, резултатите тук са твърде близки, за да е ясно кои ще са победителите в понеделник вечер.


Според последното проучване Доналд Тръмп събира 28% подкрепа сред демократите, следван от Тед Круз с 23% и Марко Рубио с 15 на сто.


При демократите Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс са с три процента разлика, което е в рамките на статистическата грешка.


Всички използват последните минути за агитация. Хилъри изкара най-силното си оръжие – обичаният бивш президент Бил Клинтън. Доналд – бременната си дъщеря Иванка. А някои от останалите кандидати – риалити герои.

 

Кореспондент: Ясен Дараков