Разследване на Тина Ивайлова

 

Отново опасна търговия с кръв. Нова тръгна по следите на дилърите, които контролират донорите и им взимат почти всичките пари.

Още по темата

 

Вече ви разказахме за това кой държи бизнеса с кръв в Лом. Стана ясно, че това се случва не без знанието на медицинския персонал. Започна и разследване. А в студиото на „Здравей България” министърът на здравеопазването Петър Москов определи случващото се като "грозно, абсолютно неприемливо и крайно незаконно".

 

Сашо Димитров от Враца има нужда дарена кръв, когато майка му е приета в областната болница във Враца. Заради тежкото ѝ състояние е насрочена операция, а синът ѝ води свои близки да дарят нужното количество.

 

"Отидох с моите кръводарители в кръвния център, казах, че ще дарим кръв за Жана Каменова. Провериха и казаха, че не можем да дадем кръв, защото не сме същата кръвна група. Трябвало точно Б отрицателна. То е рядка група, но откъде да намеря Б отрицателна", разказва Сашо Димитров. 

 

Според правилата не е нужно дарената кръв да е от необходимата за операцията кръвна група. Пациентът трябва да удостовери, че използваното количество е компенсирано от дарители. Въпреки това синът на пациентката чува несъществуващите изисквания и от медицинския персонал в болницата.

 

А там долу са Краси, Милчо и съпругата му. Те въртят бизнеса с кръв във Враца. И тук като в Лом е достатъчно само да попиташ.

 

За майката на Сашо са необходими няколко пъти по три банки кръв. Мъжът е пенсионер с над 90% инвалидност и пенсия 138 лева. В разговор по телефона синът на пациентката търси разбиране от лекуващия лекар.

 

В болницата отричат практиката за изнудване. Отрича и директорът на болницата. А дилърите на кръв съвсем не се притесниха от камерата ни.

 

Цената на един човешки живот, измерена в няколко банки кръв  и няколкостотин лева. Дилъри, които търгуват със здраве безнаказано. И чиновници - забравили да чувстват и виждат.