Насладете се на красотата им, без да похарчите и стотинка

Кои са най-красивите забележителности в света, които можете да посетите безплатно? Британското издание "Telegraph" събра специална селекция от 20 места, които си струва да видите... и то без да похарчите и стотинка: 

 

1.    Музеите и галериите в Ню Йорк поне веднъж в месеца имат ден на отворените врати. 

 

2.    Каране на каяк по река Хъдсън. Можете да сторите това в Манхатън – през уикендите от май до октомври. 

 

3.    През уикендите и празниците от май до октомври може да посетите с водно такси Губернаторския остров, който е разположен на 172 акра южно от Бруклинския мост.

 

4.    "Сентръл парк", разположен в сърцето на Манхатън. В парка е разположена зоологическа градина, две ледени пързалки, театър, пътеки, зелени площи, идеални за пикник и мачове.

 

5.    „Таймс Скуеър” – най-посещаваното място на Земята, кръстопътят на света. Задължително трябва да посетите електрическото сърце на Ню Йорк. 

 

6.    Арт зона 798 в Пекин – през 90-те години на миналия век артисти претворили тази бивша фабрика в артистичното място, което е днес. 

 

7.    Музея за модерни изкуства в Париж, познат като центъра „Жорж Помпиду”. 


8.    Люксембургската градина. Паркът, разположен в град, където повечето хора нямат градини, кипи от дейност с пясъчниците, детските кътове, тенис кортовете, шахматистите, ранните сутрешни бегачи и лодките. 

 

9.    Църквата „Сент-Етиен-о-Мон”. Тази смесица от ренесансово и готическо изкуство ни предоставя поглед върху историята на Париж. Това е и домът на Св. Женевиев – патрон на Париж, спасил града от инвазията на хуните през 451 година. 

 

10.   Парк Вийет - в 19 район на Париж, в който се намира Градът на науката и индустрията.

 

11. Градините на двореца Шьонбрун. Там можете да видите и вероятно най-стария зоопарк в Европа, въпреки че малките клетки навяват тъжни мисли. А ако се изкачите по хълма, ще получите фантастична гледка към Виена. 

 

12. Хълмът Авентин. Не пропускайте да си направите пикник на най-южния от седемте хълма на Рим.

 

13. Пантеонът. Трудно е да се повярва, че храмът стои на това място вече от 2 000 години, а дори бронзовите врати са непокътнати. 

 

15. Базиликата „Св. Петър”. Този символ на католицизма е построен през 1626 година. 

 

16. Разходка в най-стария римски район “Монти”.

 

17. Безплатно посещение на най-известните музеи в Мадрид. Такава възможност предоставят музеите Рейна София и Музео дел Прадо, в който може да видите творби на Пикасо, Ел Греко, Веласкес и Гоя. В Музео Таурино входът постоянно е свободен. 


18. Островите Лидо и Бурано във Венеция. Ако сте наблизо, грехота е да не отделите време да разгледате тази част от Венецианската лагуна. 

 

19. Синята джамия в Истанбул, 

 

20. Кралските ботанически градини в Сидни.  

 

Превод: Гергана Тенева