Това показват предварителните данни от проучване по поръчка на ЕК

Над 1/3 от младите фермери у нас имат висше образование. Това показват предварителните данни от проучване по поръчка на Европейската комисия.

 

37.7% от младите земеделски производители имат или бакалавърска или по-висока образователна степен. Това обаче е под средното за ЕС (43.9%).  Средната им възраст е 33.4 години ( при средна за ЕС - 29.4 години), а само 16% от тях се занимават с органично земеделие или животновъдство.

 

Подобно на фермерите в много други страни от ЕС, българските производители посочват като основни свои проблеми достъпа до субсидии и банкови кредити, достъпа до полезни обучения, възможностите за купуване на нова техника и за наемането на сезонни работници.

 

Данните от проучването показват, че българските производители имат много по-голямо  желание от фермерите в други европейски страни да участват в обучения, курсове, семинари, конференции и дискусии и са по-активни в търсенето на нужната им  информация в интернет.

 

В проучването са участвали 75 млади фермери от България и общо 2205 от цяла Европа, а окончателните резултатите от него се очакват съвсем скоро.