И тази година в най-големите училища се очаква да има опашки

 

Близо 5500 деца са напуснали България за година. Статистиката е на просветното министерство. Според тази статистика общият брой на всички ученици у нас е около 700 000 и продължават да намаляват.

 

На този фон започна битката за първи клас. Пред най-желаните училища може би отново ще видим среднощни опашки. Отново обаче ще има строги критерии , които ще носят точки на децата.

 

Основният критерий ще е детето да живее в района на училището и то от поне шест месеца. Останалите са свързани с това децата да имат брат или сестра в същото училище или да са със специални потребности или с един родител.

 

Общо 66 000 деца тази есен ще чуят за първи път училищния звънец.  

Още по темата

 

Столичното 18-о училище е сред първите, които приемат документи. Местата там не са малко, но желаещите са в пъти повече. През миналата година кандидатите за около 200 места са били 650. 

 

За Галина това е училището, в което дъщеря й ще получи  необходимите знания.  „Изключително сложно е, както при детските градини, така и да се кандидатства за прием в училище”, коментира Галина Генова.

 

Битката за едни същи училища от години налага да има критерии за приема. Основният е адресът на детето. В повечето случаи колкото по-близо, толкова по-големи са и шансовете. Още по-сигурен става приемът и ако детето има братче или сестриче в същото училище.  

 

В София до 30-и май училищата ще приемат документи.  На трети юни ще бъде първото класиране.

 

В Бургас пък сложиха край на нощното висене пред училищата със система за онлайн записване. Така всички отговарят на едни и същи правила. Родителите имат право да посочат като желани до пет училища.