Вижте екзотичния остров Палмерстън и неговите странности

Всички 62-ма жители на фантастичния остров Палмерстън в Южния Пасифик са свързани. Te споделят една и съща фамилия и могат да сведат родословието си до само един мъж с английски произход, пише BBC Travel.

 

На това място на чужденците не им е позволено да стъпват на брега без да бъдат осиновени от местно семейство. За да отговорят на гостоприемството от страна на жителите на острова, посетителите трябва да даряват дрехи, писалки и други предмети.

 

Палмерстън е толкова усамотен, че преди 1969 година той е обозначаван само на морската карта на Капитан Кук от 1774.

 

Островър е като райско кътче. Няма дори банки, магазини и пътища. Населението трябва да пътува 800 км на юг до по-големия остров, Раротонга, за да намери подобно удобства.

 

В Палмерстън местните играят волейбол всеки следобед, без неделя. Единственото нещо,което обичат повече от волейбола, е църквата. Те ходят на служба всеки ден и по няколко пъти в неделя, като винаги се обличат подходящо.

 

И както вече ви казахме, всички местни са свързани - родословието имс е свежда до един мъж - Уилям Мастърс.

 

Британския авантюрист Мастърс акостирал на необитавания Палмерстън през 1883 година,за да организира размяна на сушени ядки от кокосов орех. Той взел и двете си полинезийски съпруги от близкия остров и по-късно вербувал третата си жена от същия остров. Ето как е създадена впечатляваща колония от 23 деца и 134 внуци. Преди да умре през 1899-а, Мастърс разделя острова на три части и ги разпределил между съпругите си и техните потомци. Женитбите вътре в острова са забранени и тези, които изберат да останат, трябва да си доведат другар.

 

Лодките са единственият начин за превоз от и до кораловия остров. Товарен кораб от Рангироа, най-големия град от островите на Кук, спира само три пъти в годината, за да остави запаси и да вземе щайги, пълни със замразена папагалска риба, която само Палмерстън изнася. Всяко семейство има хладилници, пълни с тази риба, която е с цветовете на дъгата.

 

Жителите на Палмерстън понякога се качват на товарния кораб, за да посетят близките острови, или за да хванат полет до Нова Зеландия от Роротонга или Ниуе. Единственият друг начин да напуснат острова е да пътуват на стоп с някоя преминаваща платноходка.