Обезпокоен, Кремъл видя директна заплаха за руската национална сигурност

Съединените щати активираха противоракетния щит в Eвропа от своя база в Румъния. Още една се строи в Полша. A Русия негодува, защото се чувства в опасност. Ще накара ли това риториката от Студената война да се върне?

Обезпокоен, Кремъл видя директна заплаха за руската национална сигурност в действията на НАТО. Не бива обаче да се пропуска фактът, че Русия така и не спря модернизирането на ядрените си системи, коментира генерал Франтишек Мичанек, цитиран от Aktualne.cz. Според него, ако теоретично се стигне до ядрена конфронтация между НАТО и Русия, ракетният потенциал на Алианса ще е значително по-остарял. Част от ракетните носители на ядрени бойни заряди дори не са годни за експлоатация, смята той. 

Още по темата

„Единствената ракетна модернизация на НАТО е противоракетният щит, който обаче не е в състояние да удържи руска атака. И на хората в Кремъл това им е пределно ясно”, отбелязва Мишанек.

Изданието цитира експерти, които определят реакцията на Москва като „неуместна”. А много руснаци с носталгия си спомнят времената, когато от бившия СССР се бояха всички. 

Експертът по сигурността Франтишек Шулц е убеден, че роптаенето на Кремъл за ракетния щит се разиграва преди всичко на вътрешната сцена на страната. Посланието на Путин у дома е, че Русия се намира в опасност. По този начин той отклонява вниманието от вътрешните проблеми на страната, а и си печели подкрепа за всяко по-нататъшно използване на сила. Това е опасна игра, смята експертът.

"На фона на стотиците руски ракети, щитът на НАТО просто ще се срути", отбелязва анализаторът Душан Ровенски. Според него негодуванието на Кремъл е свързано с разположения в Румъния радар, който обхваща Черно море и разбира се, Крим. 

"По този начин НАТО получава пълна представа за дейността на авиацията и флота на Русия в региона, което преди не беше възможно”, обяснява Ровенски.

"Ако Кремъл твърди, че няма агресивни намерения, че няма нищо за криене и че иска да си сътрудничи в областта на сигурността на Европа, защо тогава недоволства от факта, че Съюзът ще вижда какво предприема той в Черно море?”, пита Шулц.

Според него причината за това емоционално поведение може да е само една – Кремъл има какво да крие… включително заради анексирания Крим. 

Противоракетната система, освен бази в Полша и Румъния, включва и радар за ранно предупреждение в Турция, както и четири американски ракетни разрушители, оборудвани със системи „Иджис” в испански води. 

Автор: Гергана Тенева