Разговор с д-р Камен Николов – дирекция „Контрол на храните” в БАБХ
Не е задължително един продукт да съдържа яйца, за да се нарече майонеза. Това обясни в студиото на „Здравей, България” д-р Камен Николов – дирекция „Контрол на храните” в БАБХ.
Оказва се, че за да се нарече майонеза, основната съставка, която трябва да съдържа, е растително масло.
„Майонезата спада към емулгираните сосове. Основната съставка, която трябва да съдържа майонезата, е растителното масло – слънчогледово, рапично, царевично, няма значение. В този основен субстрат трябва да се емулгират някакви други съставки”, обясни д-р Камен Николов.
По думите му оттук нататък рецептата е различна, защото няма запазена марка за този продукт.
Повече гледайте във видеото!