Мерките за сигурност са завишени

След сблъсъците в Харманли - има ли напрежение в други бежански центрове и предприети ли са допълнителни мерки за сигурност на ключови обществени места?

Мерките са завишени още от септември. Засилена е охраната в метрото, жп и автогарите. Няма напрежение в бежанските центрове в страната извън този в Харманли.

БУНТ В БЕЖАНСКИЯ ЦЕНТЪР В ХАРМАНЛИ (ГАЛЕРИЯ)

По темата

Около всички инфраструктурни и транспортни обекти в столицата пазителите на закона бдят с особено внимание.

Мерките за сигурност на основните комуникационни точки в столицата са засилени от месеци. Но нещо по-специално на гарата не се забелязва. Подбона е и ситуацията на софийското летище.

СЛЕД БУНТА: ЛАГЕРЪТ В ХАРМАНЛИ ОТВЪТРЕ

Строг е контролът около бежанските центрове в София. Напрежение е имало преди две денонощия в лагера за временно настаняване в „Овча купел”.

„Една група от около петдесет души се беше събрала пред центъра, когато се раздава храната. Веднага отидох на място. Излъчихме 8 човека за контактна група. Разговаряхме, за да разберем какъв е поводът за това събиране. Поставиха въпроса, че имат притеснения, че когато излизат отвъд центъра, и отиват до пазара на „Овча купел”, понякога са притеснявани от населението”, обясни Пламен Пенов, управител на столичните бежански лагери.

При всяка подобна ситуация управителят на центъра търси близък контакт с чужденците и разчита на разговорите, за да разрешава проблеми. Било нужно предварително париране на проблемите и в Харманли, смятат от Сирийската общност у нас.

БОЙКО БОРИСОВ В ХАРМАНЛИ – СНИМКИ 

„Проблемът е там, че това се знае отдавна. Ако не се вземат мерки, беше ясно, че ще се стигне дотук. И може би, недай Боже, ще стане по-зле”, коментира Мохамед ал Бармауи, Сирийската общност в България.

Като всеки стопанин, трябва да се замислим, какво не разбрахме.

Улица „Цар Симеон” в София – наричана смеховито от софиянци Малкия Дамаск в последните месеци почти всекидневно е място за акции на полицията. След бунта в Харманли - днес тук е спокойно.