Влакът, който дерайлира, се е движил със скорост два пъти по-висока от позволеното

Първи арести и обвинения за трагедията в Хитрино. Задържаха двама от машинистите.

Влакът, който дерайлира в Хитрино, се е движил със скорост два пъти по-висока от позволеното, съобщиха от прокуратурата.

КАК ИЗГЛЕЖДА ХИТРИНО ДНЕС - СНИМКИ?

По темата

Обвинени за инцидента са главният машинист Димитър Михнев и помощникът му Радослав Петков. Според първоначалната съдебно-техническа експертиза влаковата композиция се е движела с 78 км/ч. при позволени 40. 

РАБОТАТА НА ПОЖАРНИКАРИТЕ В ХИТРИНО - СНИМКИ

Според прокуратурата високата скорост е довела до дерайлирането на композицията. Една от цистерните се е разхерметизирала, започнало е изтичане на газ, който се е разпространил, смесил се е с въздуха, навлязъл е през прозорците и вратите в една от къщите в селото. Там в детска стая е имало горяща печка на дърва и въглища, което е довело до взрива. В тази къща, от която е тръгнал взривът на газа, има двама загинали, едно оцеляло дете и един човек в болница с опасност за живота. 

ПЪРВИ КАДРИ ОТ РАЗРУШЕНИТЕ ДОМОВЕ В ХИТРИНО

От окръжната прокуратура в Шумен са категорични, че това няма да са единствените обвиняеми за трагедията.

Задържани са с мярка 72 часа. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на 7 души, както и причиняването на тежки телесни повреди на 26 души. 

Същевременно пожарникарите продължават да доизгасяват отделни огнища, проверяват се и всички сигнали за затрупани хора. Има готовност психолози да помогнат на хората да преодолеят шока от трагедията.