Това обяви премиерът на Малта

Малтийският министър-председател Джоузеф Мускат заяви днес, че похитителите на отклонения към Малта самолет от Либия са използвали копия на истински оръжия, информира "Ройтерс", цитирана от БТА.

"Първоначалните данни от съдебната експертиза показаха, че оръжията, използвани при отвличането на самолета на авиокомпания "Африкия еъруейс", са били фалшиви", заяви Мускат в Twitter. 

Камион се вряза в посетители на коледен базар в Берлин, има жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

В същото време германската полиция намери мобилния телефон на заподозрения за нападението в Берлин Анис Амри. Криминалистите проучват неговото съдържание, информира ТАСС, позовавайки се на сп. "Шпигел". 

Припомняме, че в камиона, с който тунизиецът извърши нападението срещу коледен базар в Берлин, беше намерен портфейлът му. При инцидента загинаха 12 души, а други 50 бяха ранени. 

Междувременно, френският министър на вътрешните работи Брюно льо Ру отказа да потвърди дали нападателят от Берлин е бил във Франция, преди да отиде в Италия, където беше ликвидиран, информира ДПА, цитирана от БТА. 

Призовавам към голяма предпазливост във връзка с информациите, които циркулират. Само следователите ще позволят фактите да бъдат констатирани с точност, каза той и допълни, че поддържа контакт с германските и италианските си колеги.

"Искам да знам кой го е накарал да извърши нападението в Берлин. Със смъртта на сина ми си отива и тайната в тази насока. Искам да науча истината за сина си, за това кой стоеше зад него?", каза майката на Амри - Нур ел Худа Хасани заяви пред "Асошиейтед прес". 

Брат му Абделкадер пък поиска тленните му останки да бъдат предадени на семейството и попита защо Анис е бил убит, след като е бил единственият заподозрян.