Няколко интересни начина за отбелязване на днешния празник

По темата

Женски таксита, безплатен грим на летище София, шофьори-джентълмени и шествие на токчета. Това са само част от разнообразните инициативи, с които отбелязахме Деня на жената. 

Навръх празника на жената, жителите на столицата имаха възможност да се повозят на безплатни „женски таксита”, като част от кампанията #ДамиКарат. Проектът е по идея на Български фонд за жените и отправя посланието, че да бъдеш добър шофьор няма общо с пола.

Организаторите подчертават, че според статистиката на КАТ от 2014 година едва 13% от всички пътнотранспортните произшествия на пътя са причинени от жени.

И Летище София подготви специална изненада за празника - професионални гримьори  се погрижат за доброто самочувствие на пътуващите дами. Желаещите свободно могат да се възползват от уменията им в специално обособен кът в обществената зона на Терминал 2.  

Вечерта се проведе и шествие за правата на жените. Десетки дами на високи и ниски токчета преминаха по пешеходната част на булевард "Витоша", за да дадат по този начин гласност на съществуващите все още неравнопоставеност и дискриминация, основани на пола, в различни сфери на живота – проблемите в България все още са по-ниски заплати и пенсии за дамите, както и едва 19% женско присъствие в парламента. А поводът за инициативата е да се изрази солидарност с националната стачка в САЩ "Ден без жени". Подобни шествия се провеждат в над 30 държави по света.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме и вашите коментари.