Какво ще се случи, ако страната каже „да” - диктатура и път към ислямистка държава?

На 16 април милиони турци ще решат да дадат ли еднолична власт на президента Реджеп Ердоган. Какво ще се случи в Турция, ако страната каже „да” - диктатура и път към ислямистка държава? Или не?

Подарък за рождения си ден получи президентът Ердоган – игрален филм за живота му. "Водач" е буквално с холивудски бюджет от 8 милиона долара. Автор е продуцентска компания, за която това е първи филм. Прожекциите започнаха на 3 март в Турция и в много градове в Европа, където живее турско население. 

По темата

Филмът е черешката на тортата в кампанията на Ердоган за референдума на 16 април. Президентът иска народът да му даде цялата власт.

„Турция не е държава, която можеш да блъскаш и буташ. Не можеш да си играеш с достойнството на тази държава, да гониш министрите й и да влачиш гражданите й по улиците”, заяви Ердоган.

Ако турците кажат „да” на референдума, страната става президентска република с Ердоган в могъща позиция до 2029 година. Ще може да управлява еднолично с укази, без да се допитва до парламента. Ще назначава министри, висши съдии, дори ректори на университети. Ще командва армията и обявява извънредно положение. Думата му ще бъде буквално закон.

Критиците на Ердоган се опасяват, че след такава промяна светският характер на южната ни съседка ще изчезне. В последните години животът в Турция е все по-консервативен - забрана за алкохол на повечето публични места, призиви за връщане на религиозните порядки и за поставяне на жената в подчинение на мъжа. Самият Ердоган нееднократно е заявявал, че не вярва в равенството на половете. След опита за преврат срещу него бяха арестувани хиляди учители, журналисти и представители на интелигенцията. За нарушени човешки права Европа размаха пръст на президента и много държави не позволиха агитация за неговия референдум сред милионите турски изселници.

Ердоган очаква 60% подкрепа, но проучванията към момента му предричат загуба. Агитацията е в пълна сила. На един от митингите, на които Ердоган не успява да отиде, на трибуната го замести малко момче, което пресъздава не само думите от речта му, но и всеки негов жест.

Кампания за референдума има и у нас. В магазин в Шумен, наред с чаши с Ботев, Вазов, Цар Борис, Че Гевара, се продава такава и с лика на Ердоган. От днес пък започва тридневното гласуване за референдума в посолството на Турция в София и в консулствата в Пловдив и Бургас.

Екип на NOVA отиде в Генералното консулство на Турция в Пловдив - една от секциите, където турските граждани могат да упражнят правото си на вот на референдума. Там разговаря с генералния консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани за това какви са очакванията за изхода от този референдум: