ИДИЛ пое отговорност за кървавата атака

Установиха самоличността на терориста, който застреля полицай и рани още двама в центъра на Париж в четвъртък вечерта. Името му обаче няма да бъде разкрито, докато следователите не установят дали е имал съучастници. 

Терористите от ИДИЛ обявиха, че нападателят е бил техен боец. И дадоха името Абу Юсуф ал-Балджики.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА АТАКАТА

Припомняме, че мъж с автомат атакува полицейски патрул късно в четвъртък вечерта. Нападателят е елиминиран от служителите на реда. А втори мъж се издирва от властите във връзка с атаката. 

Според медии, терористът е нападал полицаи и преди при арест по подозрение в кражба на автомобил. 

След атаката президентът Франсоа Оланд свика съвета за сигурност на Франция. Ще бъдат взети допълнителни мерки за нормалното провеждане на изборите, каза държавният глава.

Всичко това се случва в навечерието на президентските избори. Тероризмът е една от основните теми, дискутирани от кандидатите. Основните претенденти за поста спряха кампаниите си в знак на почит към пострадалите в атентата.

Крайнодесният кандидат Марин льо Пен обяви, че се опасява от още атентати в оставащите дни до вота. Оланд опита да успокои обществеността с думите, че Франция няма да позволи нищо да попречи на провеждането на свободни и демократични избори.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази съчувствието си към жертвите и семействата им след стрелбата в Париж. 

Британският външен министър Борис Джонсън писа в Twitter, че е потресен от нападението и изказа съболезнования на близките на убития полицейски служител и ранените, предаде ТАСС.

Според медии, терористът е нападал полицаи и преди, при арест по подозрение в кражба на автомобил.

А в градчето Шел, край Париж, където е живеел нападателя, съседите му са шокирани от постъпката и се притесняват за сигурността в страната.

Анонимен източник от следствието съобщи, че до тялото на атентатора е била намерена бележка с възхвали към ИДИЛ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.

Репортери: Петя Желева, Момчил Минков