Досегашният начин за определянето й е неадекватен, антиикономически и вреден, според бизнеса

Минималната заплата да бъде премахната, предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според бизнеса у нас доходите растат по-бързо от производителността на труда. 

По темата

„В момента водим преговори със синдикатите минималната работна заплата вече да не се определя от държавата, а чрез договореност между работодателите и синдикатите. Трябва да има промяна, защото досегашният начин за определянето й е неадекватен, антиикономически и вреден”, заяви в „Здравей, България” доц. Теодор Дечев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Сегашният вариант за определяне на минималната заплата е административен. Едни хора в зависимост в какво настроение са изпаднали или какъв е интересът им”, допълни той.

„Работодателите не желаят тя да се намалява или увеличава. Те искат по икономически дейности грамотно и адекватно на ситуацията да се определят. Не да я няма, а да има дълъг списък от 100-200 минимални заплати, колкото са икономическите дейности. Това се отразява добре на икономиката”, обясни доц. Дечев.

Минималната работна заплата е защитен механизъм. Тя трябва да осигури съществуването и възпроизводството на работната сила”, коментира от своя страна Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

„Минималната работна заплата е единственият инструмент на политиците да влияят на пазара на труда. Нивото на заплащане във всяка една страна по света не е никакъв друг фактор освен политически. Икономиката го опакова по съответния начин, за да бъде продадено въпросното политическо решение”, каза още той.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.