Коментира Владислав Горанов от ГЕРБ

„България  17-21“ – така почти готовата коалиция кръсти управленските си планове. Събрали са ги умишлено в 21 страници – символ на намеренията да си изкарат целия мандат до 2021-ва година. Което на Бойко Борисов би му било за първи път, но в крайна сметка Патриотите го задължиха да не може да подава оставка когато си поиска.

И така - социална политика или поне плановете за нея. Патриотите с първа отстъпка пред Борисов – минималната пенсия няма да е 300 лева, както обещаваха, но пък и от ГЕРБ отстъпиха - от 1-ви юли минималната ще стане 180 лева, няколко месеца по-късно, на 1-ви октомври ще стигне 200 лева. Това продължава да е под линията на бедността. А ако орежат неправомерно раздаваните инвалидни пенсии, бъдещите управляващи смятат да индексират всички пенсии, отпуснати преди 2010-та година.

Скок ще има и при заплатите, но не веднага. Плановете се това да се случи до края на мандата, ако разбира се го изкарат. 650 лева минимална заплата и 1500 лева средна работна заплата до 2021 година.

Данъците остават непроменени. Помощи срещу заетост. Който иска да взима социални помощи ще трябва да работи нещо, за да ги получи. А който иска да получава помощи за децата си, ще трябва да ги води не само на училище, но преди това и на детска градина.

И като говорим за деца – бъдещите партньори ще борят демографската криза. Нещо, което чувахме като обещание по-скоро отляво. Една от стъпките – да бъдат насърчавани, цитирам активните и предприемчивите така, че да могат да съвместяват личния си, семеен живот с кариерата. Как ще става това, ще е любопитно да видим. Тоест – ако имат повече време за личния си живот, ще раждат деца. Така си го обясняваме ние. За осиновителите пък се предвижда улеснен режим при осиновяването на деца. Това ще се уреди в нов закон за детето.

По други горещи въпроси – управляващите смятат да пазят границата с Турция от мигранти, надяваме се с армия и полиция, а не с депутатите си на граница. Полицаи пък ще пазят всички населени места. А кабинетът щял да пази страната ни от външна намеса във вътрешната ни политика.

По темата

И като говорим за външни работи: амбицията е да се присъединим към Шенген и да председателстваме Евросъюза. А в документа е записано още, че страната ни е активен и надежден член на НАТО и ЕС. Това е подписано и от Волен Сидеров, любопитни сме дали този подпис е положен трудно, като си спомним колко активно Сидеров зовеше да излезем и от НАТО и от съюза.

И може да сме партньори, но няма да си останем без патриотизъм в този мандат. Управляващите смятат възпитават младежите патриотично с помощта на военно-патриотични съюзи и други неправителствени организации. Не просто ще си говорят за патриотизъм, но и ще ги учат на нещо. Връща се военното обучение. Такива с плановете. Ще има и борба с мързела и килограмите, в училище най-после ще има повече спорт.

И като сме в училище – в сферата на образованието също има скок на парите, поне на хартия. До 2021-ва учителските заплати трябва да бъдат удвоени.

Не без магистрали! Тук усещам ръката на ГЕРБ. До 2021-ва им се иска да завършат целия магистрален пръстен. Сега ще го покажем на картата. Ударно ще се доизгражда „Хемус“, „Струма“, „Калотина-София“. Тунел под Шипка, няколко скоростни пътя, Южната дъга в София. В столицата ще се достроява и метрото.

А за да пътуваме по тези пътища и магистрали, ще плащаме по нов начин. Тези, които караме леки коли, ще имаме електронни винетки, за тежкотоварните автомобили ще има тол такси.

Още една заета идея и още веднъж от БСП, но по съвсем различна тема – храните българско производство ще имат по-голям дял в търговската мрежа. Тук съм сигурен, че БСП няма да пропускат всеки ден чия е идеята.

В културата ще се инвестира в материални бази. Ще се търси начин да си изчистим въздуха. В туризма – освен морския, ще се търси развитие на зимния – някой ще остане доволен, защото се планира да се развива ски-инфраструктурата.

Има ли пари за всичко това?

„Вчера станахме свидетели на това, което се очаква като поведение от БСП. Отново имаше коментари по отношение на управленската ни програма. Според промените, които се предвиждат, се предлага увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст”, коментира Владислав Горанов от ГЕРБ.

Как той коментира решенията от управленските планове, гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.