Бойко Борисов отвърна: "Ще се постараем"

Заплатите – всяка година със 100 лева отгоре. Това поискаха синдикатите от следващото правителство. От КНСБ настояват още минималната заплата догодина да нарасне до 520 лева.

Според бизнеса обаче желанието и исканията на синдикатите изглеждат невъзможни.

Поне засега бизнесът няма повод за притеснение. Защото исканият ръст на заплатите не е залегнал в програмата на бъдещите управляващи. Все още не е ясно и дали някога ще стане приоритет.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на форума обясни, че бъдещите управляващи ще се постараят да няма големи харчове в бюджета, за да се съсредоточат върху исканията на синдикатите за ръст на доходите. Ангажименти засега няма, но има обещания.

"Ще се постараем тази година да нямаме такива харчове като американските централи, "Белене" и КТБ, така че да има глътка оптимизъм и както искаха синдикатите, да се съсредоточим върху ръста на доходите. Въпросът е доколко и как ни го позволява бюджетът", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

По думите му, разликата между заплащането на един работник в Европа и в България е 1:10.

"В същото време 37 % ни е износът, особено в сферата на електрониката, автомобилните части", допълни той. 

По темата

Борисов отбеляза огромния бежански натиск върху страните от Южна Европа заради конфликта в Сирия. По думите му за бежанците се харчат пари, но все още не се вижда решение на кризата.

А днес преговорите между ГЕРБ и Патриотите продължават. Имената на бъдещите министри все още не са официално обявени, въпреки че голяма част от тях са предварително ясни. Очаква се правителството Борисов 3 да бъде гласувано този четвъртък, в Народното събрание.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.