Иво Антонов работи години наред в Министерството на отбраната

И още един държавен служител със снимка с нацистки поздрав.  Иво Антонов е директор "Социални дейности" в Министерството на отбраната.

По темата

Преди няколко години в социалната мрежа Facebook той е публикувал своя снимка от Военноисторическия музей в София. На кадъра се вижда как той позира с вдигната ръка до германски танк от Втората световна война. 

След като днес снимката отново се появи публичното пространство, премиерът Бойко Борисов разпореди на заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков да освободи Иво Антонов. 

От Брюксел обаче ресорният министър Красимир Каракачанов призова да не се бърза.

„Това е директна атака от ДПС, което предизвика криза в един човек, който е 18 години служител в Министерството на отбраната. Кой ще носи моралната отговорност за здравословното състояние на този човек. Аз няма да си позволя да стана убиец и по телефона да разписвам заповеди за уволнение, защото ДПС решили да си правят експерименти с нас”, попита Каракачанов. 

Малко след като гръмна новият скандал, Иво Антонов беше приет в болница в прединфарктно състояние. По данни на лекарите сърцето му е извън ритъм. 

Припомняме, че в сряда заместник-министърът на регионалното развитие Павел Тенев трябваше да напусне поста, който заема, след като в публичното пространство се появи негова снимка с нацистки поздрав. На кадъра Павел Тенев позира с изпъната ръка за "Heil Hitler" пред восъчни фигури на нацисти в музея „Гревен" в Париж. Снимката е от преди девет години.

Междувременно скандалът с това казвал ли е Валери Симеонов, че си е правил майтапчийски снимки в лагера в "Бухенвалд" доведе до искания за неговото отстраняване от Министерския съвет. Опозицията поиска той да си отиде, партньорите все още го подкрепят, а някъде там по средата застана Веселин Марешки.

„Ако поискат оставката, нищо няма да се случи. Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, които са изнесени в заглавие в това издание, че съм правил майтапчийски снимки”, заяви Валери Симеонов.

От вестник "Сега", който публикува спорното изказване, твърдят, че са публикували точна информация. От изданието заявяват, че „това не е първият, а едва ли ще е и последният случай, в който Валери Симеонов си позволява неуместни шеги на етническа, религиозна и друга основа".

„Бил съм в Бухенвалд. Не мисля, че има човек, който да е бил там и да прави каквито и да било форми на шега или подигравка”, заяви още Симеонов.

Затова той отказа да напусне Министерски съвет. Щял да го направи, само ако оставката му поискат Каракачанов, Сидеров или Борисов. А от ДПС поискаха оставките на Каракачанов, Сидеров и Симеонов.

Партньорите не одобриха, но и не осъдиха. Най-близките дори оправдаха черното чувство за хумор, но го определиха като "недобър тон". Големите партньори пък повярваха на Симеонов, но малко се засрамиха.

„Искам да извиня на всички за това неудобство, в което изпадаме”, каза Цветан Цветанов.

А най-обсъжданият член на кабинета днес заподозря, че е станал жертва на по-голям план.

„Всъщност става въпрос за една атака срещу правителството”, заяви Валери Симеонов. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.