Засега това ще става чрез логистика и финанси

НАТО се присъединява към американската коалиция срещу ИДИЛ.

По темата

Срещата на НАТО се провежда при драконовски мерки за сигурност, заради атентата в Манчестър. Тя е първата за двама дебютанти на Брюкселската сцена - Доналд Тръмп и Емануел Макрон.

Тръмп обеща 40% увеличение на американското финансово участие във Фонда за защитата на Европа срещу Русия.

Другата тема на форума - участието във войната срещу ИДИЛ. Алиансът реши да се присъедини към американската коалиция срещу групировката. От днес НАТО официално ще се включи в борбата с фундаменталистите. Засега - чрез логистика и финанси.

Срещите на американския президент започнаха в Европейските институции. При разговорите с Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, освен приятелските чувства, се откроиха и различия.

"Остават някои отворени въпроси – като климатичните промени и търговията. Не съм 100% сигурен, че днес аз и президентът Тръмп споделяме едно мнение за Русия, въпреки, че изглежда сме единни що се отнася до конфликта в Украйна”, заяви Доналд Туск, председател на Европеийския съвет. 

Тръмп увери съюзниците, че неговата администрация няма да отмести фокуса си от НАТО. Поиска обаче те да увеличат разходите си за отбрана, за да не разчитат само на Вашингтон.

От своя страна Канада и европейските страни трябва да отделят поне 2% от БВП за отбрана. България се  ангажира да направи това до 2024 г.

А Белгийските власти предадоха тържествено на НАТО новата щаб-квартира, където се провежда срещата.

Успоредно със сериозните теми вниманието е насочено към американската президентска двойка, която подхрани медийните спекулации за разрив в отношенията между Мелания Тръмп и президента. Първата дама пренощува отделно в хотел, докато съпругът й преспа в американската резиденция.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.