През последните месеци отпаднаха няколко забрани за нежния пол

Жените в Саудитска Арабия вече имат право да шофират. Революционното решение беше взето от краля Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд, който подписа специален указ.

Така за първи път в историята на консервативното кралство жените ще получават шофьорски книжки. Саудитските жени от години настояваха за това право. Досега осмелилите се да седнат зад волана жени, бяха строго наказвани. 

Жена с къса пола предизвика скандал в Саудитска Арабия (ВИДЕО)

В страната продължават да важат още много забрани за момичетата и жените. Например, те нямат право да пътуват или да започват следване, ако не разполагат с изричното разрешение на бащите, съпрузите или братята си.

Саудитска Арабия създава курорт за жени по бикини

В последно време обаче бяха частично либерализирани някои от рестриктивните наредби. През юли тази година например Министерството на образованието за пръв път разреши на момичетата да участват в часовете по физкултура на държавните училища.

Преди дни пък стотици жени получиха правото да проследят тържествата по случай националния празник на Саудитска Арабия на стадиона, носещ името на крал Фахд в столицата Рияд. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.