Това сочат резултатите от ново научно изследване

Дивите котки, както и домашните любимци от този тип убиват повече от един милион птици в Австралия всеки ден, показват нови проучвания. Това положение води до намаляване на представителите на много видове от пернатите обитатели на Страната на кенгурото. 

Изследването, публикувано в списание Biological Conversation, изчислява, че дивите котки са унищожили 316 милиона птици годишно, докато домашните любимци са добавили към това число още 61 милиона. 

Полицията в Бостън затвори тунел, за да спаси коте (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Всеки знае, че котките убиват птици, но това проучване показва, че на национално равнище размерът на хищничеството е зашеметяващ. Вероятно това ще продължи да движи продължаващото намаляване на много видове", заяви водещият изследовател Джон Войнарски от Университета „Чарлз Дарвин“.   

Как да спрем котката да ни буди сутрин?

Числата на убитите птици се основават на резултатите от близо 100 проучвания в цялата страна от учени в областта на околната среда, всяко от които изследва плътността на популацията от котки. Друг набор от почти 100 проучвания оцени с какво се хранят котките. 

Войнарски заяви, че докато предишните изследвания са се концентрирали върху въздействието на котките върху бозайниците в Австралия, това е първата национална оценка по отношение на птиците. 

НА КАНТАРА: В зоопарка в Лондон измерват колко тежат животните (ВИДЕО)

Тя установи, че най-високите нива на хищничество са на австралийските острови и в отдалечени сухи райони, където броят на убитите птици всяка година може да достигне 330 на квадратен километър.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.