Сутринта преди наводненията дадохме червен код за района, каза директорът на НИМХ-БАН

Синоптиците са предупредили за наводненията в Бургаско. Това заяви за „Здравей, България” Христо Брънзов, директор на Националния институт по метеорология към БАН.

Думите му дойдоха в отговор на изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, според който синоптиците са подали жълт код вместо червен и така властите не са успели да реагират навреме на бедствието, при което загинаха трима души.

„Прогнозата, която сме дали в 20 часа на 23-ти октомври, е с оранжев код. А наводненията бяха на 24-ти срещу 25-и. Така че още на 23-ти октомври ние сме предупредили.  А сутринта на 25 октомври сме дали червен код за Бургаско. А наводнението беше вечерта”, поясни Брънзов.

Регионалният министър: Инфраструктурата в наводнените райони е в трагично състояние

Той изтъкна, че българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата.

ПОТОПЪТ ОТВИСОКО: Стотици домове под вода и откъснати пътища (ВИДЕО)

„Има един израз за маймуните и триците. Ние, за разлика от американските синоптици, получаваме информация от различните региони по първобитен начин – по телефона. Нашите хора с това, с което разполагат, вършат много повече работа, отколкото би трябвало.  И аз съм благодарен, че те все още стоят на работа”, категоричен беше директорът на НИМХ-БАН. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.