Светият синод застана зад Македонската църква

„Възхищавам се на решението на патриарха и на целия Синод. Трябва да се създават предпоставки за икономически мостове, а църквата не е отделна част”, каза в „Здравей, България” Милен Врабевски от фондация „Българска памет”.

Светият синод реши БПЦ да стане "майка" на македонската църква

Припомняме, че в понеделник Българската православна църква реши да подаде ръка на непризнатата македонска църква. Макар и в решението на Светия синод да не се казва в прав текст, че ставаме „църква майка”, то на практика оттук нататък Българската патриаршия ще работи за признаването на Охридската архиепископия.

Общественици поискаха Светият синод да признае македонската църква

По думите му, след като в момента дипломацията между двете страни е толкова успешна, не вижда причина страната ни да не се възползва от нещо, което е изцяло в християнски рамки – протегната ръка от обич и разбирателство. „Ние трябва да я приемем. Това е наш народ. Това е наше папство, изпаднало в изолация. Трябва да ги изкараме оттам”, добави Врабевски.

България и Македония няма да се месят в църковните дела на двете държави

Македонската православна църква изпада в изолация през 1967 г, когато Македония все още е част от Югославия. Тогава тя се самопровъзгласява за автокефална. И 50 години съществува без признанието на останалия православен свят.

Да бъдем „църква майка” на практика означава – църква, от която другата води началото си. Това е по-скоро признание, а не власт от едната над другата църква.

Целия разговор гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.