Линейките на болниците получават глоби за превишена скорост, дори когато са с тежко ранен пациент

Директори на болници искат промяна в Закона за движение по пътищата. Причината е, че линейките на лечебните заведения нямат предимство на пътя, а това застрашава живота на пациентите.

Трима загинаха, след като автобус отнесе спирка (ВИДЕО)

Макар линейките на болниците да транспортират пациенти, камерите на пътна полиция няма да си "затворят очите" за тях. Дори напротив, ако са с включена звукова и светлинна сигнализация и превишават скоростта, ще последват глоби. Причината е, че когато линейката не е на спешна помощ, а на болница, тя не попада в графата специален режим на движение.

ТЕЖКА КАТАСТРОФА: Кола се заби в дърво край магистрала „Тракия” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Въпреки, че линейките на болницата са регистрирани като специални автомобили, те нямат привилегии. Затова и често в лечебните заведния пристигат глоби от КАТ. От Центъра за защита на правата в здравеопазването неведнъж са получавали сигнали за подобни случаи.

Здравното министерство иска да купи 400 нови линейки

Според наредбата предимство на пътя имат само автомобилите на центровете за спешна медицинска помощ. Със специален режим на движение са и колите на Народното събрание, НСО и ДАНС. Специален статут имат и автомобилите на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, както и структури на Държавната комисия по сигурността на информацията също.

Отварят шест изнесени центъра на бърза помощ в София (ВИДЕО)

За да не се стига до най-лошото, от Българската болнична асоциация, в която членуват частни, общински и областни болници, ще искат промяна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.