Митингът бе иницииран от няколко хуманитарни организации

Повече от 3000 души взеха участие в протестите в защита на мигрантите, които се проведоха тази събота във френския град Кан, предаде БГНЕС.

Митингът бе иницииран от няколко хуманитарни организации, които твърдят, че силите на закона и реда често показват жестокост към незаконните мигранти и дори унищожават домовете им. Затова и протестиращите разпънаха плакати, с които призоваха френските власти "да спрат политиката на репресии срещу вътрешно разселените лица" и да предоставят на преселниците достойни условия.

МЕЖДУ ДВА СВЯТА: Мигранти се борят да оцелеят в лагера в Кале

Според Мигел Мартинес, представител на Организацията за подпомагане на мигрантите от община Уистреам (област Кан), "нито кметовете, нито управляващите се грижат за тях".

"Само полицията, която редовно прилага насилие срещу тях, се занимава въобще с тях", каза той.

СБЛЪСЪЦИ В КАЛЕ: Повече от 20 души пострадаха в незаконния бежански лагер (ВИДЕО)

Акцията се проведе в навечерието на заседанието на Съвета на министрите в Елисейския дворец, където на 21 февруари ще бъде обсъден проектозакона "За контролираната миграция и ефективното право на убежище". Очаква се през април този проект да бъде разгледан и от депутатите от Народното събрание на Франция (Долната камара на парламента).

Редица обществени и правозащитни организации вече разкритикуваха разпоредбите в бъдещия закон, тъй като ги считат за изключително жестоки.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.