Причината е скандалът с личните данни в социалната мрежа

Във вторник депутати от британския парламент поискаха да разговарят лично със собственика на Facebook Марк Зукърбърг по въпроси, свързани с личните данни на потребителите в социалната мрежа. По-рано Зукърбърг отговори на това запитване, като предложи да изпрати свои заместници, предаде БГНЕС. 

От публикувано във вторник писмо става ясно, че от британското представителство са предложили на фирмата да изпратят технологичния директор на компанията Майк Скропър или шефа на продуктовия отдел инж. Крис Кокс в Лондон следващия месец.

Зукърбърг: Съжалявам за злоупотребата с данни на потребители (ВИДЕО)

Деймиън Колинс председател на комисията по дигитална култура и медии, заяви, че сериозността на изявлението предполага Зукърбърг да обясни лично случилото се.

„Бихме били щастливи да поканим г-н Кокс да ни даде доказателствата”, каза Колинс в началото на изслушването на комисията във вторник. „Но въпреки всичко ние настояваме да разговаряме и с г-н Зукърбърг. Искаме да изясним с Facebook дали могат, или не да ни предоставят доказателства, тъй като до момента от нашата кореспонденция това не става ясно. Ако той (Зукърбърг) може да ни даде доказателства, нека да го направи, независимо дали на живо или чрез видео връзка, така, както му е удобно.”

СКАНДАЛЪТ С FACEBOOK: Участват ли социалните мрежи в политически игри?

В писмо до Колинс Ребека Стимсън, началник на публичната политика на Facebook в Обединеното кралство, написа:

„Facebook напълно разбира нивото на обществен и политически интерес, свързан с тези проблеми и подкрепя вашето виждане, че тези проблеми трябва да се обсъдят с висшето ръководство на компанията и то с хора, които са способни да отговорят на въпросите ви. Като такъв г-н Зукърбърг беше лично помолен, заедно с един от неговите заместници да дойде и лично да предостави доказателствата.”

Стимсън също така каза, че или Скропър, или Кокс ще отидат веднага след великденската парламентарна ваканция, тоест най-рано на 16 април. В писмото Стимънс също така разкрива, че Facebook работи с регулатори в целия свят, чрез които да разбере колко хора от всяка страна са засегнати.

„До момента можем да потвърдим, че около един процент от цялото, глобално сваляне на приложението е било от потребители в ЕС, включително Великобритания". 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.