От Държавния департамент посочват също така и насилието срещу малцинствата, както и липсата на независима съдебна власт

В годишния доклад на американския Държавен департамент за правата на човека в света през 2017 г. в посветения на България текст се припомня, че международни наблюдатели са определили изборите у нас през март като свободни и честни, въпреки някои недостатъци, съобщава БГНЕС. Външнополитическото ведомство във Вашингтон припомня оценката на ЦИК, че не е имало никакви нарушения в изборния процес. Като положителна може да се отбележи констатацията, че гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност.

СЛУЧАЯТ "ИВАНЧЕВА": Тя сама си поискала парите и определила мястото на срещата

Най-значителни проблеми в областта на човешките права в България са суровите условия в затворите и центровете за задържане и липсата на независима съдебна власт. Друг от "минусите" е наличието на корупцията във всички клонове на властта, трафика на хора и общественото насилие срещу етническите малцинства.

САЩ: Китай, Русия, Иран и Северна Корея са морално укорими заради човешките права

Властите предприеха мерки за съдебно преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други държавни органи, които са извършили нарушения на човешките права. Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.