Програмата "Топъл обяд" е за семейства и самотноживеещи пенсионери с ниски доходи

50 000 души в цялата страна вече получават безплатен обяд. Програмата "Топъл обяд" е за семейства и самотноживеещи пенсионери с ниски доходи, както и хора на социални помощи. Тя работи в 205 общини у нас.

В монтанското село Студено буче  първо, второ и хляб получават над 20 души. Баба Мара също се възползва от помощта. Доволна е, защото пенсията й отива за лекарствата и почти не и остават пари за храна.

„Стига ми, ядем от супата малко сега на обяд и от второто малко, и другото го оставям за вечерта”, обяснява Мария Костадинова.

80 000 души допълнително ще получат пакети с храни и топъл обяд

Обядът се доставя всеки ден, с изключение на почивните и празничните дни. Тогава баба Мария преминава на суха храна.

Храната ще се получава целогодишно, а не както досега само през зимата. В община Монтана от услугата вече са се възползвали над 550 души и капацитетът е изчерпан изцяло.

„Могат да подават заявление-декларация по утвърден образец и след проверка от Дирекция „Социално подпомагане”, ако отговарят на целевите групи, се включват в резервите. И когато отпадне някой от лицата, които в момента се хранят по някаква причина, тогава се включват лица от резервния списък”, обяснява Димитрина Колова, директор „Домашен социален патронаж” – Монтана.

В много общини храната се доставя до най-отдалечените населени места, където живеят трудно подвижни лица и самотни възрастни хора, а при необходимост и по домовете им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.