Той е на посещение в България от 9 до 14 май и участва в различни инициативи в София и Пловдив

Астронавтът от НАСА Ричард Линехан се срещна деца и младежи в „Музейко”. Той е на посещение в България от 9 до 14 май и участва в различни инициативи в София и Пловдив, в които разказва за живота си на астронавт.

ИЗВЪН ПРЕДЕЛИТЕ НА ЗЕМЯТА: Разказ от първо лице за живота в Космоса

Ричард Линехан сподели, че още от много малък мечтае да бъде астронавт.

„Един ден, когато бях на 12 години, погледнах към небето и видях Луната. И цялата история за стъпването на Луната, за Бъз Олдрин, за Нийл Армстронг ме вдъхнови дотолкова, че реших да бъда астронавт. Това ме вдъхнови, завърших, започнах да се занимавам, приеха ме в програмата и ето аз съм астронавт”, разказа той пред децата.

Рик Линехан е ветеринарен лекар по образование, чиято съдба е била да лети в Космоса. Той е селектиран от НАСА през 1992 г. и взима участие в четири космически мисии. През 1996 г., 1998 г. и 2002 г. лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008-ма – на космическата совалка „Индевър“.

През 2002 г. Линехан е излизал в открития Космос три пъти в продължение на общо 21 часа и 9 минути. По време на мисията през 2008 г., вече като опитен „космически пътешественик“, той е излизал извън совалката още три пъти за общо 22 часа и 2 минути.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.