Германските власти приканиха Израел да се въздържа от използването на бойни патрони

Франция осъди насилието при границата на Израел с ивицата Газа, където днес израелската армия застреля 52 палестинци при протести и сблъсъци заради прехвърлянето на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим, заяви френското президентство, цитирано от Франс прес и БТА.

САЩ: "ХАМАС" е виновна за убитите от Израел палестинци

Президентът Еманюел Макрон "ще разговаря с всички регионални играчи в близките дни", уточни Елисейският дворец.

Германското правителство изрази сериозно безпокойство от съобщенията за убийството на десетки палестинци от израелски военни при масови протести в ивицата Газа и прикани Израел да се въздържа от използване на бойни патрони освен като крайна мярка, предаде Ройтерс.

Израелските ВВС нанесоха удари по позиции на "Хамас"

"Правото на мирен протест трябва да важи и за ивицата Газа. Израел има право да се защитава и да обезопасява границата си от насилствено проникване, но се прилага принципът на пропорционалност", тоест, да се прибягва до бойни патрони едва след като други, по-леки форми на възпиране са се оказали неуспешни, се казва в изявление на германското външно министерство. То също така призова палестинците да се въздържат от ескалиране на ситуацията, да прибягват до насилие или да подбуждат други да го правят.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.