"Някои страни, най-вече Франция, се опитват да откраднат цял български сектор", заяви евродепутатът

Превозвачи от цялата страна излязоха на национален протест в деня на срещата на върха, която се провежда в София. Те се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на три седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона.

Превозвачите протестират с камиони и автобуси на "Цариградско шосе" (СНИМКИ)

„Безспорно срещата с представителите на Западните Балкани е много важна за нас, защото разгражда една повече от вековна антибългарска политика на антибългарския македонизъм. Затова за нас е важно между Охрид и Черно море да няма граница”, коментира в „Здравей, България” Ангел Джамбазки, евродепутат от ВМРО.

„Най-важният въпрос е нахалството и наглостта на част от лобистите в определени държави, най-вече Франция, които се опитват по един антиевропейски начин да създават евроскептицизъм. Те разглобяват ЕС. Опитват се да откраднат един цял български сектор. Опитват се с непазарни методи да въведат административна пречка, така че българските превозвачи да фалират и да могат да вземат техните работници там като гастарбайтери. Това е безпрецедентно”, на мнение е Джамбазки.

ПРОТЕСТ: Стотици камиони и автобуси излизат по улиците на София

Подкрепям протеста на превозвачите и организираме такъв и в Брюксел. Там ще бъдат и поляци, унгарци и румънци – всички засегнати. Трябва да направим повече от скандал”, допълни евродепутатът.

„Форумът в София дава възможност лидерите да видят, че има реален протест на превозвачите. Ще видят и последователната политика на държавата. Българското правителство заяви нашата позиция още миналата година, а именно, че не сме съгласни с ограниченията в сектора”, коментира от своя страна евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

Защитило ли е правителството интересите на превозвачите ни?

„Трябва да се води конструктивен разговор и България има огромното предимство да определя в значима степен и дневния ред. Трябва да поставим интереса на българската страна на масата. Направихме всичко възможно темата да бъде консолидирана в ЕП”, заяви Илхан Кючук, евродепутат от АЛДЕ/ДПС.

Как тримата коментираха темата за Западните Балкани гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес