Бившият премиер Янша няма достатъчно депутати, за да управлява сам

Още една победа за антиимигрантска партия в Европа. Словенската Демократическа партия на бившия премиер Янез Янша спечели изборите в бившата югославска република с 25% от вота. Общо девет партии влизат в новия парламент.

Антиимигрантска партия е на път да спечели изборите в Словения

Въпреки че взе най-много гласове, дясната Демократическа партия ще има проблем да състави правителство. Твърдата й позиция срещу мигрантите прави трудно намирането на потенциални коалиционни партньори, коментират анализатори.

Янез Янша обеща, че ще намали данъците и ще ускори приватизацията, но и призна, че преговорите за съставяне на правителство ще бъдат трудни. Още повече, че на второ място е лявоцентристката партия "Листа на Марян Щарец".

С резултата в Словения се затвърди тенденцията гласоподавателите в редица европейски държави, сред които Унгария и Полша, да подкрепят партии, противопостящи се на плановете на Брюксел за приемане на мигранти.

Днес новият външен министър на Италия обяви, че страната му няма да бъде повече "европейски бежански лагер". Матео Салвини, който е лидер на дясната партия Лига, обеща твърди действия за намаляване на броя пристигащите мигранти и за изпращане на вече пристигналите обратно в домовете им.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.