България е в една група с африкански държави и на опашката на ЕС

Нивото на нарушаване на правата на работниците в България е като в африканските държави Буркина Фасо, Лесото, Гана и Шри Ланка. В същата група попадат обаче и Испания, Великобритания, Полша и Унгария. Това сочи доклад, който представиха синдикатите от КНСБ.

Ще могат ли да ни уволняват по електронната поща?

През 2017 г. от Инспекцията по труда са открили близо 200 000 нарушения. Най-много са по условията за безопасен и здравословен труд. Не по-малко важен фактор е заплащането. Инспекторите са открили над 22 000 нарушения.

Трудовите договори за сезонни работници - вече и за 4 часа

Малко под 18 000 пък са нарушенията, свързани с работното време, почивките и отпуските.

Синдикатите отчитат ръст на забавените възнаграждения. За 2017-а те са над 28 милиона лева. От КНСБ дадоха и няколко фрапиращи примери за нарушения на трудови права.

Работодателите у нас дължат над 30 млн. лв. на служителите си (ВИДЕО)

„В Благоевградско, ден след като работничка е обявила, че е бременна, е съкратена”, уточни Пламен Димитров.

„Има една тенденция, която се запазва в един сектора енергетика, на отказ на работодатели да сключват колективни договори - това са дружествата ТЕЦ „Бобов дол”, „Брикел”, в Топлофикациите в Сливен, Русе, Бургас, Плевен, Търново, Враца и други.Това е категорично нарушение на закона”, обясни националният секретар Николай Недев.

„През 2017-а има много по-голям брой нарушения на синдикални права в публични, държавни и общински структури, които нарушения са извършвани от ръководителите”, допълни националният секретар Тодор Капитанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.