Това стана на специална пресконференция на държавния глава на САЩ

Информационна бомба гръмна на срещата на НАТО в Брюксел. Няколко световни агенции обявиха, че Доналд Тръмп е заплашил Съединените щати да напуснат пакта. Последваха ред опровержения, включително и от самия американски президент. Въпреки това - лидерите на пакта се събират на спешно заседание този следобед.

НАПРЕЖЕНИЕ В БРЮКСЕЛ: Извънредна среща на НАТО заради Тръмп

"Привързаността на САЩ към НАТО е много силна, остава много силна. Имахме прекрасна среща, каза той на пресконференция непосредствено след разпространяването на слуха, че пред колегите си е заплашил с изтеглянето на САЩ, ако не бъдат изпълнени намеренията за повишаване на отбранителните разходи на държавите от пакта. Постигнахме много за НАТО. От години президентите на САЩ говорят какви големи разходи правим. Беше постигнат огромен напредък, невиждани досега суми ще бъдат вложени в отбраната. Засега само пет от 29 страни от НАТО изпълняват целта за разходите. Целта от 2% от БВП разходите за отбрана да бъдат повишени", съобщи Тръмп.

Европа се бои от "торнадото" Тръмп

"Казах, че ще бъда много недоволен, ако съюзниците не повишат разходите значително. Сега сме много доволни. НАТО е много по-силна, отколкото преди два дни. Може би вчера и днес бях малко по-твърд, но вярвам в НАТО", каза още американският президент. 

"Трябва да решим с Германия какво правим с газопровода "Северен поток". Идеята за разширяването му не ми се нрави. С канцлера Ангела Меркел имаме чудесни отношения. Германия харчи много по-бързо за отбрана, за да достигне 2% от БВП. Когато достигнем 2%, започваме да говорим за повишение. Според мен то трябва да достигне 4%", поясни Тръмп.

Десислава Радева, Мелания Тръмп и Брижит Макрон - заедно в Белгия (ВИДЕО+СНИМКИ)

И добави: "НАТО е много важна, но плащаме твърде много за тази организация и имаме по-малко полза от нея, отколкото Европа. От Рейгън до Обама, никой от президентите на САЩ не направи нищо за по-справедлива подялба на тежестта".

Тръмп отбеляза, че може би срещата му с руския президент Владимир Путин ще бъде сред най-леките, които му предстоят. Той съобщи, че ще постави въпросите за Крим, Сирия и Украйна.

"Путин е съперник, не става дума за приятели и врагове. Може някой ден да се сприятелим, но не го познавам добре", каза още Доналд Тръмп. 

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НАТО - ЕС ЧЕТЕТЕ ТУК

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.