Анализ на изданието "Политико"

Американският президент Доналд Тръмп кацна в Брюксел във вторник вечерта и в четвъртък следобед се отправи към Великобритания. За краткото време, в което Тръмп беше в Белгия, той успя да обиди почти всички, след това в Обединеното кралство той направи същото.

Аналитичното политическо издание "Политико" описа 7-те най-паметни моменти от европейското турне на Тръмп.

1. Най-лошият старт.

С какво закусва американският президент? Очевидно с германци. Германският канцлер Ангела Меркел щеше да се задави с ръжения си хляб на закуската в сряда по време на сутрешната среща на НАТО с генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, когато Тръмп заяви, че Германия е „тотално контролирана от Русия”, като подплати твърдението си със спорният проект Северен поток 2.

„Мисля, че е доста тъжно, когато Германия прави огромни нефтени сделки с Русия, на място, което ти трябва да пазиш от Русия и Германия отиде и плаща милиарди долара годишно на Русия”, заяви Тръмп при своята реч за откриването на закуската, който се излъчваше на живо по телевизията.

Европа се бои от "торнадото" Тръмп

„И така, ние пазим Германия, пазим Франция, пазим всички тези държави. И голяма част от тези държави отиват и сключват сделки за тръбопроводи с Русия, като така те внасят милиарди долари в руската каса”, каза Тръмп и допълни „за мен това е много неуместно”.

Меркел, разбира се отвърна на удара и сподели, че „лично съм виждала окупацията на СССР над една част от Германия и се радвам, че сега сме независими”.

Десислава Радева, Мелания Тръмп и Брижит Макрон - заедно в Белгия (ВИДЕО+СНИМКИ)

И часове след закуската Тръмп рязко смекчи тона си.

„Ние имаме една много, много добра връзка с канцлера и имаме едни много здрави взаимоотношения с Германия”, заяви Тръмп по време на пресконференция с Меркел.

2. Как е на френски „нямам си и на идея”?

Тръмп (обикновено) е в много по-добри отношения с Еманюел Макрон, отколкото, с който и да е от друг от европейските лидери и доказа това в НАТО.

След като американският президент поздрави своя колега да тяхното управление и тяхната „желязна” връзка, Макрон започна да говори на френски пред репортерите. Това накара Тръмп да се засмее и да сподели, че изобщо си няма и на идея какво казва френският президент, но „звучи толкова красиво”.

Анализ: Езикът на тялото на Тръмп говореше за хладни отношения в Брюксел

Тогава Макрон смени на английски и обясни „аз просто припомнях, че преди година вие бяхте в Париж с жена си по повод Деня на Бастилията. Ние работим заедно от вече 12 месеца. Взехме някои прекрасни решения и бих се радвал да продължим да работим заедно”, допълни френският президент.

Тогава репортер отправи въпрос към Макрон, дали е съгласен с тезата на Тръмп, че Германия е „пленена” от Русия.

Френският президент отвърна - „Не”.

3. Четири е магическо число

В сряда Тръмп предложи страните членки на НАТО да удвоят процентните си разходите си да отбрана спрямо БВП, което беше в подкрепа на неговото продължително оплакване, че САЩ си грижи твърде много от отбраната на алианса.

ВСИЧКО ЗА СРЕЩАТА НА ВЪРХА НАТО - ЕС ЧЕТЕТЕ ТУК

„По време на коментар на президента на срещата на НАТО той е предложим страните, не само да изпълнят настоящият си целеви процентен разход от 2% от БВП, който да отива за отбрана, но дори да го увеличат до 4%”, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

Лидерите на НАТО в Брюксел заявиха, че американският президент се е шегувал, наполовина за увеличението (което означава и че е бил наполовина сериозен).

4. Точно така, аз изчезвам от тук.

Към този момент лидерите на НАТО бяха абсолютно разтърсени и точно тогава Тръмп заплаши, че ще напусне алианса.

В четвъртък той закъсня за срещата на Северно Атлантическия Съвет, който е най-висшият орган за взимане на политически решения и прекъсна срещата, която вече беше в ход. Тя беше с президентите на Украйна и Грузия. Взимайки думата, Тръмп предупреди, че „ще има последствия” ако съюзниците не увеличат разходите си за отбрана и заплаши, че ако това не се случи САЩ „ще продължат по свой собствен път”.

НАПРЕЖЕНИЕ В БРЮКСЕЛ: Извънредна среща на НАТО заради Тръмп (ВИДЕО)

И докато някои лидери, включително Макрон заявиха, че Тръмп никога не би заплашил, че ще напусне, други интерпретираха изказването му точно така.

„Казах на хората ми, че ще бъда много нещастен ако те не спазят техните задължения на време, защото САЩ пращат огромна сума”, заяви Тръмп по време на пресконференция, която продължи около половин час.

Попитан какво ще се случи, ако съюзниците му не спазят желанията му, Тръмп отговори - „Те ще”.

5. Брекзит, не е наистина Брекзит.

Преди да се отправи от Брюксел, към Лондон Тръмп вече беше започнал с критиките си към Мей.

„Бих искал да кажа, че Брекзит е Брекзит”, каза той пред репортери по време на пресконференцията на НАТО. „Хората гласуваха да скъсат и аз си представях, че точно това ще се случи, но може би в момента нещата поемат в малко по-различна посока и не знам дали точно за това са гласували” британските граждани.

„Четох доста за Брекзит в последните дни и изглежда, че нещата се развиват по различен начин и ще останат поне от част обвързани с ЕС”, заяви той.

Мелания - като истинска кралица на гала вечерята в Лондон (СНИМКИ)

6. Намушкан отпред (с луксозни прибори за хранене).

Докато Тереза Мей беше домакин на вечеря в чест на Тръмп в дворецът Бленхайм стана ясно, че Тръмп е дал интервю за британският вестник „Сън”, в което казва, че новата стратегия на британският премиер ще „убие” бъдещата сделка със САЩ. В това интервю президента на САЩ, също така изразява и подкрепата си към бившият външен министър на страната Борис Джонсън, като подходящ за поста министър-председател.

Тръмп започна визитата във Великобритания с критики към домакините

„Ако сключат сделката по този начин, ние по-скоро ще трябва да сключваме сделка с ЕС, а не с Великобритания, така че вероятно това ще убие сделката. Защото вече си имаме достатъчно проблеми с ЕС. В момента ние се отказваме от ЕС, защото той не ни третира честно по въпросите свързани с търговията”, заяви Тръмп пред „Сън” по темата за Брекзит и за бъдещето на сделката за свободна търговия между САЩ и Обединеното кралство.

ТРЪМП ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ: Протести в Лондон и "специална" връзка с Мей (ВИДЕО+СНИМКИ)

7. Отново „фалшиви новини”.

Тръмп заяви, че интервюто в „Сън” е „фалшива новина”, след като беше попитан, как се чувства критикувайки домакина си. Това се случи по време на пресконференция в Чекърс (за който Тръмп заяви, че само е чел в учебниците по история). Там той сподели, че е казал в интервюто и много мили неща за Мей, но те не са намерили мястото си в статията.

След това той отпътува, за да се срещне с английската кралица в двореца в Уиндзор. За нея Тръмп заяви, че тя е „една невероятна жена”.

ПРОТЕСТ: Тръмп е "голямо, ядосано бебе с крехко его и малки ръчички" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Източник: "Политико"

Превод: БГНЕС

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ДОНАЛД ТРЪМП ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Мелания Тръмп - елегантна и загадъчна (ГАЛЕРИЯ)

Билборд с Мелания Тръмп в Загреб стана хит в мрежите (СНИМКА)

Мелания изостави дълбоките деколтета (СНИМКИ ПРЕДИ И СЕГА)