Южната ни съседка рязко вдигна митата върху американските стоки

Търговската война между Вашингтон и Анкара ескалира. Турция рязко вдигна митата върху американски стоки, в това число автомобили, алкохол и тютюн. Мерките са в отговор на повишените американски мита за турската стомана.

ОТВЕТНА РЕАКЦИЯ: Турция налага вносни мита за американски продукти

По-високи стават още митата за козметика, ориз и въглища. С указ на турския президент налогът върху американски автомобили се повишават до 120%, американският алкохол ще бъде обмитяван с 140%, а тютюнът - с 60% мито.

"Трябва да спрат да се опитват да влияят на съдебната ни система с изявления и оказване на натиск. След като това стане, отношенията ни ще се нормализират", каза говорителят на турския президент.

Вицепрезидентът Фуат Октай нарече мерките "отговор на преднамерените атаки на американското правителство срещу нашата икономика".

В петък президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разпореди увеличаване на митата върху вноса на алуминий и стомана от Турция. Това беше единият от факторите, довели до рязък спад на курса на турската лира, който още не е овладян.

Поредният знак, че напрежението между двете страни няма спадне скоро е отказът на турски съд да отмени мярката домашен арест на американския пастор Андрю Брънсън, който е обвинен в тероризъм. Отказът на Анкара да екстрадира пастора стана конкретния повод за начало на търговската война между Съединените щати и Турция.

Репортер: Тоня Димитрова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: