Това може да се окаже опасно за всички живущи в дадена сграда

Опасни ремонти се извършват често в България. Въпреки че институциите не водят статистика, всяка година има стотици сигнали за незаконни преустройства в жилищните блокове.

Местенето на стени, врати, греди по правило трябва да се прави само след експертиза на цялата сграда. Причината е, че срутването на един елемент в даден апартамент може да повлияе на цялата сграда, особено в случай на земетресение. Спазването на правилото у нас е изключение.  

"Пълен абсурд": Как се охранява "Люлинското бижу"? (ВИДЕО)

Собственикът на апартамент в столичния квартал „Люлин", например, решил да си направи по-голям прозорец и заради това част от стената на блока била изкъртена. За институциите случаят е своеволие. Сега задължават стопаните на дома да възстановят изкъртеното. Така блокът няма да е в опасност.

Каквото и да е преустройство на дома ни, то трябва да измине сериозен административен път - оценка на състоянието на цялата сграда, сеизмична оценка, да се направи проект за преустройство, да се одобри от районния архитект, да се изпълни и накрая да се провери изпълненото. Колкото и да е важно това, и експертите знаят, че процедурата се спазва рядко. Затова съветват: щом сградата е стара, да не се правят преустройства по нея. Въпреки че на практика контролът е труден.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.