Турция подсили военното присъствие по границата със Сирия

Турция подсили военното присъствие по границата със Сирия, за да бъде предотвратена нова мигрантска вълна. Причината е очакваната офанзива срещу контролираната от бунтовници и терористи провинция Идлиб.

Тръмп предупреди Сирия и съюзниците й за провинция Идлиб

Руски изтребители подновиха във вторник въздушните удари в региона. Битката за Идлиб е последната фаза от кървавата война в Сирия, а международната общност отправи предупреждение за мащабна хуманитарна криза.

С подновяването на руските удари днес всички се чудят дали това е началото на сирийската офанзива. Президентът Асад обеща да си върне всеки сантиметър от Сирия. Правителствените сили са се струпали около Идлиб. Турция, която има наблюдателни постове в района, предупреди да не се пресича червената линия и да се атакува. В Тwitter предупреждение отправи и Доналд Тръмп.

Папата: Трябва да се избегне хуманитарна катастрофа в Сирия

„Сирийският президент Башар Асад не трябва безразсъдно да атакува провинция Идлиб. Руснаците и иранците биха направили сериозна хуманитарна грешка с участие в тази потенциална човешка трагедия. Стотици хиляди хора може да бъдат убити. Не позволявайте това да се случи”, написа Тръмп.

Русия и Иран най-вероятно ще подкрепят офанзивата. В петък в Техеран руски, турски и ирански представители ще обсъждат ситуацията в Идлиб.

ОЗХО: При атаката в Идлиб вероятно е използван хлор

Идлиб е последният бастион на бунтовниците и джихадистките групи. В провинцията живеят около 3 милиона души, сред тях 1 милион деца. Повече от половината от цивилните са изселени от превзетите от сирийската армия райони. ООН предупреждава, че при една офанзива 800 000 души ще бъдат принудени да бъдат изселени.

Провинцията граничи с Турция на север. Границата там е затворена, а бежанските лагери стават все по-многобройни. На турско-сирийската граница е имало само няколко палатки, а сега районът прилича на море от изгубени души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.