Това ще стане в четвъртък, обяви лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов

Ако до четвъртък няма указ за освобождаването на Младен Маринов от поста на главен секретар на МВР, Народното събрание ще гласува двете министерски назначения, за които няма казус. Това обяви в ефира на NOVA лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.  

По думите му според конституционалистите няма пречка да бъде гласувано предложението и за Младен Маринов за вътрешен министър, а след това в рамките на 1 месец трябва да бъде освободен от поста на главен секретар на МВР, защото влиза в несъвместимост.

Радев: Темата за указа за главния секретар на МВР е изчерпана

„Но не искаме да мине гласуването за Младен Маринов, преди указ на президента Радев”, уточни Цветанов.

Според него президентската институция, в лицето на президента Румен Радев „търси поредния опит за конфронтация с изпълнителната власт и с Народното събрание”.

„Това е стил на поведение, което го забелязваме от полагането на клетвата на президента на страната и направи първото си обръщение в българския парламент”, заяви Цветанов. Той подчерта, че Маринов е подал заявление за освобождаване от длъжност и не са необходими никакви мотиви от страна на Министерския съвет при взимане на това решение.

 „Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата с издаване на указ”, заяви Цветанов.

 Той даде и два примера – когато Бойко Борисов е напускал поста главен секретар, а указът е подписан от президента Георги Първанов, а вторият пример е както самият Румен Радев напуска поста във ВВС, а указът е подписан от президента Росен Плевнелиев.

Все още не е ясно кога ще бъдат гласувани министерските оставки

„Когато президент беше Георги Първанов, а главният секретар Бойко Борисов напускаше системата на МВР, указът беше подписан за ден-два. Всички знаеха или се предполагаше, че ще се кандидатира за частичните избори в София. Нито вътрешният министър Румен Петков, нито президентът Георги Първанов, нито премиерът Сергей Станишев саботираха”, припомни Цветанов.  

„Когато Румен Радев напуска поста във ВВС като главнокомандващ, тогава президентът Плевнелиев издава указ и Министерски съвет стартира тази процедура, при положение, че се предполагаше, че Румен Радев ще бъде предложен от БСП за президент на страната”, каза Цветанов.

 „Не е нормално президентът да търси тази провокация”, заяви още Цветанов.

Бойко Борисов ще води делегацията на Общото събрание на ООН

Що се отнася до Общото събрание на ООН, на което българската делегация ще бъде водена от премиера Борисов, Цветанов коментира:  

„Президентът Радев изпадна във външна изолация. Нека си припомним какви работни срещи проведе миналата година – с президента на Иран, с президента на Украйна”, коментира още Цветанов.

„Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“, заяви Цветанов.

ЗАДЪРЖАНИ ЖУРНАЛИСТИ: Разследващ екип отведен в полицията в Радомир посред нощ (ОБЗОР)

Цветанов коментира и случая със задържаните разследващи журналисти.

„Полицейските служители са реагирали адекватно. Има си правила”, заяви лидерът на ПГ на ГЕРБ. „Ако журналистите не бяха там, може би щяхме да хванем хората, които действително биха извършили това унищожаване на документите, за които излезе в публичното пространство”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.