Най-тежко засегната е Италия, където има 10 жертви

Смъртоносна буря връхлетя Западна Европа. Най-тежко засегната е Италия. Ураганният вятър и проливният дъжд отнеха живота на 10 души в западната и северната част на страната. Училищата и туристическите забележителности са затворени от съображения за сигурност.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Вятър със скорост до 180 километра в час и Торнадо бяха регистрирани край бреговете на Тиренско море в района на Лацио. Един човек е загинал, други 10 са ранени. В северните области е обявено извънредно положение.

Венеция е изправена пред най-голямото наводнение от 10 години насам (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Бяхме в очакване на лошото време и силно морско вълнение, но ситуацията ескалира бързо. Падна дигата и стотина лодки и яхти се разрушиха. Някои бараки ги намерихме дори изхвърчали навътре, на сухата”, обясни Карло Банаско, кмет на Рапало.

75% от Венеция също е наводнена. Пиаца Сан Марко е затворен за туристи, след като беше залят от 156 сантиметра вода - четвъртото най-високо ниво в историята на града.

СНЯГ В АФРИКА: 30 сантиметра снежна покривка в Мароко (ВИДЕО)

„Информирах премиера Конте, който ме потърси, информирахме властите и сме във връзка с тях за това, което се случва. Благодаря и на туристите, които се включиха да помагат”, заяви Луиджи Бруняро, кмет на Венеция.

Бедствието не попречи на ресторантите във Венеция да продължат работа. Макар и с гумени ботуши.

Жертвите на лошото време в Италия се увеличават (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тежко е положението и в Южна Австрия, която също беше залята от проливни дъждове. 60 души от областта Каринтия бяха евакуирани, след като нивото на водата в река Драва се повиши до 30-годишния си максимум, а вятърът достигна 120 километра в час. 

„Тук сме група водни спасители и водолази. Готови сме да евакуираме още хора, да помогнем на спасителните служби, пожарникарите и полицията, ако се наложи”, заяви Ервин Кладе, ръководител на спасителна група. 

Порой превърна площад „Сан Марко“ във Венеция в езеро (ВИДЕО+СНИМКИ)

Силен сняг затрупа южната и централната част на Франция. На места снежната покривка е до 40 сантиметра. Без ток са 200 000 домакинства. Има и затворени пътища. Стотици шофьори останаха блокирани в автомобилите си през изминалата нощ и публикуваха в социалните мрежи молби за помощ.

Синоптиците издадоха предупреждение за опасно време и на остров Корсика, където в следващите часове се очаква ураганен вятър.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.