Възможно ли е секторът да забуксува?

Застраховка „Гражданска отговорност” може да стигне до 1000 лева. Това предвиждат от Асоциацията на застрахователите у нас, ако не бъдат въведени лимити при обезщетенията, които се изплащат при жертва на катастрофа. Вчера премиерът Бойко Борисов поиска широко обсъждане на промените в Застрахователния кодекс, внесени от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова.

Борисов спря временно промените в Кодекса за застраховането

Спорът за това колко струва човешкият живот започва след тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Според него кръгът на хората, които могат да имат претенции след смъртта на близък на пътя, се разширява.

Застрахователите се притесняват, че и техните разходи ще се увеличат в пъти. Така между първо и второ четене Бюджетната комисия в парламента записва лимити за обезщетенията при смърт на пътя. 20 000 лева на съпруг, съпруга или на дете. 15 000 лева на всеки брат или сестра и 5000 лева с друго лице в близки емоционални отношения.

Цена за загубения живот няма. Вече една година с тази истина се буди Румяна Чобанова.  Съпругът й - служител на „Автомагистрали” губи живота си на пътя. Докато се опитва да спаси пострадал при катастрофа, той е пометен от автомобил на магистрала „Хемус”. Според Румяна е обиден начинът, по който се прави обсъждането на законопроекта.

Застрахователите представят своята гледна точка за тавана на „Гражданска отговорност”

За застрахователите обаче разширяването на кръга близки, които могат да търсят обезщетение при загинал на пътя, ще накара системата да буксува.  Затова се търсят решения като по-скъпа „Гражданска отговорност”.

Претенциите през последните години се увеличават. През 2017 г. средното обезщетение, което е получил един близък на загинал у нас, е 118 000 лева. В Европа обезщетенията били между 5000 и 25 000 евро.

Застрахователната практика показвала, че понякога търсещите обезщетения за свой загинал близък стигали до 11 души. Таван за размера на обезщетенията в момента няма. Определят се единствено по справедливост от съда, а ако се въведе таван, ще има друг проблем.

Възможно ли е "Гражданската отговорност" да стигне 1000 лв.?

„Всички хора, които имат близки, загинали в катастрофи, включително катастрофата край Своге, ако се приеме този законопроект, ще получат над пет пъти по-ниски обезщетения. Аз не виждам с какво те са по-различни от хора, които миналата година са загубили свои близки в катастрофи”, обясни адвокатът Деян Николов.

Дали застраховка „Гражданска отговорност” ще поскъпне, предстои да разберем. В четвъртък се очаква да се проведе широко обсъждане на исканите промени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.