Споменът за ада през обектива на Олег Попов

Навършват се две години от трагедията в Хитрино. Рано сутринта на 10 декември товарен влак, превозващ цистерни с пропилен и пропан бутан, влиза в населеното място. При навлизане в железопътното отклонение седем цистерни дерайлират, а една от тях се самозапалва. Според ескпертите, изготвили експертиза по делото, възпламеняването е възникнало между 3 и 5 минути след дерайлирането на композицията. Според изчисленията през 80-сантиметров отвор в цистерната са изтекли 45 тона пропилен за 39 секунди.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Снимка: Олег Попов, NOVA

Тежкият инцидент отнема седем човешки живота. Близо 30 души са ранени. Разрушени са над 20 сгради. Налага се евакуация на селото заради опасност от обгазяване.

В Хитрино връчиха ключовете за 12 нови къщи

В навечерието на втората годишнина от железопътната катастрофа, в Хитрино официално бяха дадени ключовете на 12 нови къщи. Те са изградени с близо 1,5 млн. лева, осигурени от Фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Общият брой на новите къщи в Хитрино е 23. 

Хитрино – две години след трагедията

Снимка: Олег Попов, NOVA

Фотографът на NOVA Олег Попов се върна две години по-късно в Хитрино, за да заснеме промяната в селото след трагедията. „Аз бях един от хората от софийските екипи, които към 13 часа успяхме да стигнем на гарата. Селото беше блокирано. Сложих апаратите под якето си. Все още имаше хора по улиците. В момента, в който минах блокадата и започнах да снимам около пожарникарите, никой не ми обръщаше внимание, всички си мислеха, че имам някакво разрешение”, разказа  фотографът в ефира на "Здравей, България".

„Аз доста години снимах военни действия,същото усещане беше в Хитрино. Всичко беше срутено. Експлозията беше разрушила първия ред къщи”, каза още Олег Попов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Две години по-късно селото изглежда отново живо. Жителите на Хитрино посрещат фотографа, дори и в много лични моменти - като петъчната молитва в джамията. Училището е пълно с деца, сградите са построени отново, но белегът на взрива е останал.

"В петък обикалях по улиците и в една от най-хубавите нови, построени къщи, спрях, за да снимам. Това беше едно равно място, кратер и жената, която излезе от къщата, да изхвърли пепелта, аз й казах: "Еее! Чудесно! Каква хубава къща са ви построили!". Тя се обърна и каза "Да, но не могат да възстановят мъжа ми", сподели Олег.

"Няма кой да ме посрещне, няма топлина вкъщи, няма нищо. Детето ми няма да върнат, мъжа ми няма да върнат. Къде са виновните", пита Шенай Хюсейн загубила сина и мъжа си при експлозията.

Две години след трагедията в Хитрино, все още няма наказани за взрива на влаковата композиция.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.