Нападението стана в неделя вечерта по време на благотворително събитие

Водещи политици, свързани с европейските институции, осъдиха днес убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд заяви, че е дълбоко натъжен. Няма място за насилие в демократичните общества, добави той в официално изявление.

Почина кметът на Гданск, който бе намушкан с нож

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск написа в Twitter, че е изгубил свой добър приятел, европеец и човек, посветен на Солидарност и на свободата.

Непосредствено преди новината за смъртта на Адамович, прободен снощи от нападател на благотворително събитие, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни написа, че мислите и молитвите му са с пострадалия.


Председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол призова по повод смъртоносното нападение омразата да не побеждава демокрацията. Председателят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Удо Булман отбеляза, че приживе Адамович е проявил смелост в защитата на човешките права, включително на правата на мигрантите и на хората с необичайна сексуалност. Европа, Полша и Гданск изгубиха голям демократ, добави Булман.

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, предаде ТАСС. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.