Ще се даде възможност да се взима и доходът от периода 1997-1999 г. при изчисляване на пенсията, каза социалният министър

Промените от 2015 г. доведоха до финансово стабилизиране на пенсионния фонд. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в ефира на „Здравей, България”.

„Това се вижда в бюджета на ДОО. За първи път за 2019 г. планираният дефицит е под 4 млрд. или около 1/3 от разходите вече се финансират от държавата чрез субсидии от държавния бюджет. През 2015 г., когато започна реформата, повече от 50% от разходите се финансираха от бюджета. Смятам, че това е положителна тенденция, а промените в индивидуалния коефициент нямат за цел да има икономия. Напротив, целта е по-справедливо да се обвърже размерът на пенсиите с максималния осигурителен доход. Това, че е по-справедливо не означава, че е по-справедливо за всеки”, обясни Петков.

„Анализът на НОИ показа, че негативно засегнати от промяната ще бъдат лица, които в периода 1997-1999 г. за няколко месеца са се осигурявали на много висок доход и са имали нерегулярна трудова заетост”, съобщи министърът.

Експерт: Няма промяна във формулата на изчисление на пенсиите

Петков уточни, че НОИ няма как да направи оценка на въздействието, тъй като няма данни за внасяните осигуровки преди 1997 г. „НОИ от 2012 г. разработи електронна услуга за изчисляване на прогнозния размер на пенсията. Тази услуга обаче, освен че по автоматичен път включва данните от регистъра на осигурените лица, въвежда за избран от тях тригодишен период преди 1997 г. данни, с които лицето разполага, а НОИ – не. От тази гледна точка такива индивидуални случаи при своите анализи и оценки на въздействието НОИ няма как да идентифицира, защото се изследват съвкупности и се търси ефектът от дадена промяна върху тази съвкупност. Това става на база на една съвкупност на хора, на които пенсии вече се изплащат. На база на такива разчети НОИ оповести тези данни”, обясни той.

С промяната, която се предвижда в изчисляването на индивидуалния коефициент, ще има положително въздействие върху 56% от пенсионерите, на които им предстои пенсиониране през 2019 г. и 31% негативно засегнати, съобщи министърът. „Аз подлагам на съмнение тези числа. Струва ми се, че тези отклонения са много големи. В рамките на това, което НОИ представи, отклоненията, които бяха констатирани бяха в съвсем по-ниски стойности”, каза той.

Социалният министър обясни, че ще бъде дадена възможност да се поиска при изчисляването на пенсията да им бъде взето под внимание и доходът от периода 1997-1999 година.

До момента няма пусната пенсия по новите правила, т,е. няма ощетен, каза още социалният министър Бисер Петков.

„Тъй като се появиха съмнения, че ще бъдат ощетени хората в очакванията си за размера на пенсията, затова ще направим необходимото. Ще бъде предвидена преходна разпоредба”, поясни министърът.

Сумата за великденските добавки е 40 лева на едно лице за всички пенсионери, чиито пенсии са до 348 лв. Над 1,320 млн. пенсионери би трябвало да имат право на великденската добавка. На днешното заседание на правителството се очаква  да бъде гласувана добавката.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.